Информације о Београду

ТРАНСПОРТ

Авион
Србија има два аеродрома. Београдски аеродром „Никола Тесла” је највећи аеродром у Србији, смештен 18 км западно од центра Београда, у близини предграђа Сурчин. Други по величини аеродром је „Константин Велики” на југу Србије који се налази 4 км северозападно од центра Ниша у предграђима Медошевац и Поповац.

За долазак са београдског аеродрома у центар Београда може се користити јавни превоз:

  • Мини бус А1: Аеродром – Трг Славија (улица Краља Милутина) – Аеродром. Цена карте: 300 динара (у аутобусу). Приближно време путовања: 30 минута;
  • Линија јавног превоза 72: Аеродром – Трг Зелени венац. Цена карте – 89 динара (ако се купи на киоску – Бус Плус), 150 динара (у аутобусу). Приближно време путовања: 30‒40 минута;
  • Линија јавног превоза 607: Сурчин – Нови Београд. Цена карте: 89 динара (ако се купи на киоску – Бус Плус), 150 динара (у аутобусу). Приближно време путовања: 30 минута.
  • На Аеродрому Никола Тесла постоје канцеларије Rent-a-car. Градска служба ТАКСИ ИНФО се налази у подручју полагања пртљага на Аеродрому Никола Тесла. Препоручује се да се такси преузме на аеродромском инфо пулту где се добија цена за жељену дестинацију.

Воз
Главна београдска железничка станица је Београд Центар – Прокоп. На њој постоји међународна канцеларија за карте, отворена 24 сата, 7дана у недељи. Од и до железничке станице воде линије јавног превоза: 34, 36, 38A, у близини пролазе 40 и 41.

Градски превоз
Карту за систем Бус Плус можете купити на киосцима. Важи за трамваје, аутобусе или тролејбусе (не за мини аутобусе). Путовање од 90 минута кошта 89 динара. Потребно је купити празну картицу (кошта 250 динара), а онда се на њу може ставити жељена количина новца. Ако се уплати 1000 динара, добија се бонус од 100 динара. Приликом уласка у возило (могу се користити било која врата), Бус Плус картица мора се држати уз читач док се не овери.

СМЕШТАЈ
Београд има у понуди разноврсне смештајне објекте, као што су хотели, хостели и апартмани. Информације о смештају могу се добити на захтев.

ВАЖНИ ТЕЛЕФОНИ
Полиција – 192
Ватрогасци – 193
Хитна помоћ – 194
Хитна помоћ на путу – 1987
Информације – 19812