Пеперов дух

Ментор: Маријана Пауновић, доцент Факултета примењених уметности

Ефекат „Пеперов дух“ назван је по научнику Хенрију Пеперу који је 1862. године демонстрирао истоимену илузионистичку технику, а која је нашла намену у различитим медијским облицима. Постиже се помоћу принципа геометријске оптике. Посматрач гледа представу кроз транспарентно стакло о које се одбијају зраци, а које је постављено под одређеним углом тако да, када је потребно, има ефекат огледала. Осветљавањем фигуре, о њу се одбија светлост и она се рефлектује у стаклу тако да се на сцени види као дух. Постоје различити просторни модели којима се постиже овај ефекат и који ће се у оквиру радионице реализовати. Резултат су трајни дидактички модели.

Радионица је подељена у два дела. Први део радионице одвијаће се на Факултету примењених уметности у трајању од десет дана, а односи се на реализацију и разраду скица, идејних решења и пројекта. Други део предвиђен је за реализацију модела у простору Музеја науке и технике (4 дана).


Учесници радионица
Пеперов дух

Теодора Васиљевић, Исидора Вулић, Ђурђа Гарчевић, Страхиња Колобарић, Невена Марковић, Наташа Михаиловић, Милена Станимировић, Марко Шерер
Факултет примењених уметности у Београду, Универзитет уметности у Београду, Србија

Вељко Матић, Катарина Недељковић
Грађевински факултет, Универзитет у Београду, Србија