Екскурзија

Последњег дана конференције организоваће се целодневни туристички обилазак Београда, Манастира Крушедол и Сремских Карловаца.

Београдска тврђава заузима простор самог шпица Београдског гребена, као најистуренија тачка Балкана, на месту где се она сучељава са Панонског низијом централне Европе. Само место настањено више од 5000 година добра је позиција за почетак наше туре.

Кроз шетњу старим градским језгром где се преплићу утицаји бурне историје главног града имаћемо прилику да видимо нека од најзнаменитијих здања попут Саборне цркве, кафане Знак питања, Народне банке, САНУ, Народног Музеја, Народног позоришта, Краљевског двора и Парламента. Панорамском вожњом главним градом пружићемо вам додатну слику Београда вожњом кроз Улицу Кнеза Милоша где су смештена репрезентативна јавна здања Српске и некадашње Југословенске државе, крај Титовог меморијала, Стадиона ФК Црвена Звезда до највеће цркве на Балкану, и друге по величини православне цркве на планети, симболу српске нације и њеног јединства – Храму Светог Саве.

Stari dvor

Trg republike

Након краће вожње на само сат времена од Београда обрећемо се у изолованом природном и духовном амбијенту Српске Свете Горе како се додатно назива Фрушка Гора, усамљена ниска планина у јужном делу Паноније. Овде су од средњег века српски властелини подизали манастире, који су у једном кључном тренутку српске историје постали прибежишта монаха и ризница културног блага нације. Манастир Крушедол, основан у раном 16 веку као задужбина последњих династа на престолу Србије. Крајем 17 века постао је седиште Српског патријаха и место где је српска уметност доживела свој преображај из поствизантијског у барокни културни образац.

Manastir Krušedol

Sremski Karlovci

Оближњи град Сремски Карловци један је од најлепше очуваних старих српских градова у северној провинцији, познато по бројним школама, патријаршијском двору али и добром вину које се тамо служи. Настао на обронку планине Фрушка Гора где се он приближава Дунаву, од римског времена погодном за узгој винове лозе, Сремски Карловци крију мноштво винских подрума урезаних у виду тунела и лагума унутар брда, где на константној температури изврсна бела и црна вина старе и чекају вас да их дегустирате. Карловачки ресторан Дунав, смештен на самој реци, пружиће нам угодан амбијент за вечеру и дружење.

Екскурзија се организује само за оне учеснике конференције који су за њу заинтересовани. Трошкови екскурзије нису урачунати у конференцијску котизацију.